"Összerakom magam"
- Császármetszés utáni testi-lelki felépülést segítő
komplex, holisztikus, egyéni programcsomag

„Ez a program azt a tényt észlelve jött létre, hogy a szülésüket kórházban tervezők több, mint egyharmada, az otthon szülni készülőknek pedig 4-7 százaléka végül császármetszésen kénytelen átesni, hogy kisbabája világra jöhessen, és sokan közülük még évek távlatából is küszködnek az élmény feldolgozásával.
Császármetszés "túlélőjének" lenni szinte paradox módon kettős dolog: egyrészt lehet, hogy épp a beavatkozás tette lehetővé az anya vagy a kisbaba életben maradását, ezért a túlélés eszköze volt, amiért hálásak vagyunk, de magának a beavatkozásnak az átélését sokan életük egyik legnagyobb traumájaként tartják számon, amelyet szintén túl kell(ett) élni - testileg és lelkileg.

Még nehezebb, ha az anya szükségtelennek - ezért ráerőszakoltnak - élte meg a beavatkozást, vagy épp ha az ő vagy a kisbabája egészsége, élete is sérült, illetve odaveszett a műtét ellenére vagy épp amiatt.

Az igény a császármetszések előfordulási gyakoriságával együtt egyre nő, mégis ritka a méltó és teljes feldolgozásra adódó lehetőség. A családtagok, barátok legtöbbször elintézik az ügyet azzal, hogy "örülj, legalább van egy egészséges kisbabád!". Ez azonban nem elég, hiszen a babával együtt egy megváltozott női test, egy új női önazonosság, anya, sőt család is született, így messzire gyűrűzik tovább a történtek hatása.

Nandu – aki maga is átélte mindezt – személyes és bábai tapasztalatából, szaktudásából, valamint a hivatásához határterületként kapcsolódó, szerteágazó tudáskincsből és készségtárból merítve összeállított egy komplex, gyógyulást segítő programot, melynek főbb elemei többek között az alábbiak:

 • segítő beszélgetés (első alkalommal helyzetfelmérés, az egyéni program kialakítása, majd szükség szerint további alkalmak)
 • hegmasszázs/hegszépítés, szükség szerint AcuTape, csontrakás és/vagy többféle típusból kiválasztott masszázs
 • traumafeldolgozást és a mély lelki folyamatok felszínre jutását segítő testközpontú módszerek (pl. víziterápia, lelki "utazást" segítő relaxációs technikák)
 • konzultáció a múltbeli események (bábai) szakmai áttekintésére (amennyire azok az anya szubjektív elmondása alapján rekonstruálhatók - távdiagnózist természetesen nem lehet adni, de nem is ez a cél)
 • a vágyott szülésélmény elvesztése feletti gyász folyamatának önsegítő előmozdítása többféle módszerrel és technikával
 • önbizalom- és női asszertivitás építésre irányuló technikák - "összerakni magam" bármilyen helyzetben, az áldozat szerep elkerülése egyszer és mindenkorra
 • stratégiák a gyermek születésélményéből adódó következmények kezelésére
 • az anya kapcsolati hálójával, különösen a párkapcsolatával kapcsolatos nehézségek átbeszélése (kommunikációs nehézségek, szexuális problémák, eltérő megküzdési stratégiák, neheztelés, meg nem értettség stb.)
 • császármetszés utáni hüvelyi szülésre készülőknek stratégiák a sikeres felkészüléshez
 • a test, mint egész regenerálódását segítő stratégiák (pl. hasizom regeneráló mozgásformák, energetikai egység helyreállítása)
 • a császármetszés lehetséges lelki oka vagy célja, szerepe az egyén életútjában, életfeladatában – poszttraumás növekedés lehetősége: hogyan fordítsuk jóra az élmény hozadékait?

Gyakori kérdések:

Mikor kezdjem?
A programot a műtét után, a hasi seb közvetlen begyógyulásától kezdve bármikor, akár évekkel később is igénybe lehet – és érdemes – venni.

Hány alkalomból áll?
A program egyéni, és ezért személyre szabott. Több alkalomból áll, melyek mindegyike más-más módszerrel, a feldolgozás különféle területeire hat ki. Az alkalmak számában közösen egyezünk meg, de általában 5-6 találkozó kell ahhoz, hogy a különböző jellegű módszer-elemeket optimálisan össze lehessen kombinálni, illetve hogy a folyamatra kellő időt szánjunk. Hasznos, ha az alkalmak között eltelik egy-két hét az előzőek belső feldolgozására, "emésztésre".

Mennyibe kerül?
A részvétel összköltsége több tényezőtől függ (pl. alkalmak száma, az igénybe vett helyszínek használati díja stb.), ezért egyénileg kalkuláljuk ki, azonban általánosságban elmondható, hogy a programcsomag ára lényegesen kedvezőbb, mint ha az egyes alkalmakat külön-külön szolgáltatásként venné igénybe a jelentkező. Részletfizetésre is van lehetőség.

Kapcsolat:
nandu@nandu.hu; 30 4488444

Erre a programra a dolog lehető legkézzelfoghatóbb valóságában illik a perui sámánok mondása, mely szerint "a jó gyógyító saját sebeiből készít gyógyírt másoknak". Reményeink szerint egy évtizedes munkával felhalmozott, sokrétű szaktudás és módszerkészlet bevetésével, szeretettel és hiteles empátiával, apait-anyait beleadva sikerült egy igazán holisztikus, átfogó térképet rajzolni a gyógyulás felé vezető lehetséges ösvények szövevényéhez, melyen mindenki végigjárhatja a saját útját.