Alapszintű újszülött-újraélesztés

Előadó:
Noll Andrea Nandu és Szabó Zsuzsanna

Jelentkezni lehet:
nandu@nandu.hu; 30 4488444

Műfaj:
műhely

Kiknek ajánlott?
szülés körüli segítő foglalkozásúaknak és érdeklődő laikusoknak 

Akkreditált?
(még) nem

tematika, előadók önéletrajza .doc formátumban letölthető

Rövid absztrakt:
Újszülött-újraélesztés lépésről lépésre, az elmélet jól strukturált és könnyen megjegyezhető átadásával, illetve rengeteg gyakorlással a biztos tudásért, amely "éles" helyzetekben is megállja a helyét.

Hosszú absztrakt:
"Életem során két különböző újszülött-újraélesztés tanfolyamon is részt vettem. Az egyik Magyarországon zajlott 2002-ben, két napnyi elméletet és egy óra gyakorlatot tartalmazott, melynek során a mintegy húsz résztvevő némi sorban állást követően egyetlen modellbabán, csupán egyszer-kétszer próbálhatta ki az addig elhangzottakat. A másik képzés az USA-ban, El Paso-ban esett meg velem 2005-ben, amikor is 5 óra leforgása alatt hihetetlenül tömör és gyakorlatias, vizsgaképes tudást szereztünk, na persze nem arról a tudományos szempontból bizonyára érdekes témáról, hogy molekuláris szinten milyen biokémiai folyamatok zajlanak egy újszülött tüdejében, hanem konkrétan arról, hogy mikor, mivel és hogyan kell őt újraéleszteni. Itt három-négy résztvevőre jutott egy modellbaba és órákig gyakoroltunk, számtalanszor elismételve a szükséges mozdulatokat, felvéve a megfelelő ritmust, míg mindez a sajátunkká nem vált. Az első tanfolyamon nem tanultam meg újszülöttet újraéleszteni. A másodikon igen. Azért szerveztük ezt a kurzust, hogy minél többekhez eljuthasson ennek a ritkán szükséges, ám akkor a szó legszorosabb értelmében létfontosságú bábakészségnek a hatékony, gyakorlatorientált átadása."
Nandu

Az előadók öt jól követhető lépésben építik fel az újszülött-újraélesztéshez szükséges ismereteket és készségeket. A kurzus során lehetőség nyílik arra is, hogy minden lépést alaposan begyakoroljanak a résztvevők. A csoport létszámát úgy alakítjuk ki, hogy egy-egy modellbabára legfeljebb három-négy résztvevő jusson.

Ez a kurzus az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (American Academy of Pediatrics (AAP)) és az Amerikai Szív Egyesület (American Heart Association) újszülött vészhelyzeti kardiovaszkuláris ellátásról szóló nemzetközi irányelvei alapján készült. Elméleti részének többségéhez a fenti két szervezet gondozásában megjelent Neonatal Resuscitation (Újszülött újraélesztés) című könyv és multimédiás CD szolgál referenciául, amelyet a képzésen be is mutatunk. A képzésnek két szintje létezik: az első- vagy alapszint elsősorban bábáknak, szülészeti- vagy csecsemőosztályon dolgozó nővéreknek és védőnőknek (de akár érdeklődő laikusoknak is) ajánlott, a második pedig magában foglal olyan készségeket is, amelyeket általában neonatológusok végeznek (intubálás, gyógyszeradás). Ez a kurzus az alapszint anyagára épül.

Kellékigény:
- projektor
- rajzolásra alkalmas tábla vagy flipchart

Helyigény:
kb. 1 m2/fő (hogy lehessen kényelmesen gyakorolni is)

Létszám:
max. 20 fő

Időtartam:
6 óra (1 óra ebédszünettel)

Részvételi díj:
4000 Ft/fő + terembérlet (ha kell érte fizetni) + Budapest 50 km-es körzetén kívül útiköltség

Lehetséges helyszín:
Országosan