Felké-szülés: a működő szülési terv és a sikeres szülésfelkészítés stratégiái

Tájékozott döntéshozás a gyermekvárás időszakában 

- műhely várandósoknak és kísérőiknek

Willow Arlenea festménye: Birth of a Galaxy

A legközelebbi műhely(ek):

Időpont: 2010. december 7. 18-21ó
Helyszín: 
Életkör, Budapest II., Szilágyi E. fasor 61.
Jelentkezés, helyfoglalás
: nandu@nandu.hu; 30 4488444
Részvételi díj: 3000 Ft/fő vagy 5000 Ft/szülőpár

"Ha nem ismered a lehetőségeidet, akkor egy sincsen" - hangzik a Születés Hete rendezvénysorozat mottójaként is elhíresült igazság. Ezen a műhelyfoglalkozáson a tájékozott döntéshozás mikéntjével, a szülésre való felkészülés alapstratégiáival ismerkedhetnek meg a résztvevők, többek között az alábbi kérdésfelvetéseken keresztül:

- Mit jelent a holisztikus felkészülés? Milyen hatással lehet a szülés kimenetelére? Mi mindent foglalnak magukban egyes síkjai, területei?
      1)
Testi, fizikai felkészülés; 
      2)
Lelki, érzelmi, energetikai felkészülés; 
      3)
Szellemi, informatív felkészülés; 
      4)
Testközpontú, integratív felkészülés; 
      5)
Kapcsolatrendszeren keresztüli felkészülés; 
      6)
Környezeten keresztüli felkészülés; 
      7)
„B terv”
      Ezek közül melyek a legfontosabbak az én számomra? Hogyan kezdjek hozzá? Hogyan alakítsam a saját szükségleteim szerint a felkészülésem folyamatát?

- Mi az a szülési terv? Milyen formákat ölthet? Írásba kell-e foglalnom? Hogyan kommunikáljam a választott szülészeti szakemberekkel? Kikkel fontos egyeztetnem? Melyek azok a lényeges választások, amelyekre a legtöbb szülési terv kiterjed? Mennyire legyek ragaszkodó / rugalmas / megalkuvó a megvalósításnál?

- Mi az a tájékozott döntés? Mi a jelentősége a várandósság és a szülés kapcsán? Hogyan kérdezzek, hogy megkapjam a döntéshez szükséges válaszokat? Mi NEM tájékozott döntés? Milyen akadályok állhatnak a tájékozott döntéshozás útjába és hogyan háríthatom el ezeket? Van-e olyan helyzet, amikor nincs hasznomra a tájékozott döntés folyamata?

A programnak nem az a célja, hogy a végén a résztvevők kész szülési tervvel, kőbe vésett döntésekkel menjenek haza. Sokkal inkább az, hogy megtanuljanak széles látókörben gondolkodni a vágyaikról és a beteljesüléshez vezető útról, megtalálják azokat a témákat, amelyekben még el kell mélyedniük, vagy amelyeken talán még eszükbe sem jutott eltöprengeni. Módszereket kapnak arra, hogy akár váratlan történések esetén is pillanatok alatt fel tudják mérni a helyzetet, a lehető legtöbbet hozhassák ki az adott lehetőségekből, és hogy diplomatikusan, de bátran képviselhessék saját maguk és gyermekük érdekeit. Minden várandósság és minden szülés egyszeri, megismételhetetlen, szubjektív és intim történés, ezért a jó felkészülés legfőbb tulajdonsága a személyre és szituációra szabottság, amelyben gépies rutin helyett, csak "itt és most" van. Ha ez jól sikerül, akkor a szülési terv a lehetőségek széles horizontján úszó, fordulékony hajóhoz lesz hasonlatos, melynek vitorlája bármilyen szélbe bele tud simulni.

A műhely elsősorban kismamáknak, szülőpároknak és segítő családtagjaiknak készült, de szívesen látunk rajta a vajúdástámogatás trükkjeiben elmélyedni vágyó szülés körüli segítő foglalkozásúakat (dúlákat, bábákat, szülésznőket, védőnőket, szülészorvosokat) is.

Előadó, facilitátor: Noll A. Nandu