/Fotók © Noll A. Nandu, Marina Alzugaray/

Szül(et)éstánc
3 napos intenzív oktatói képzés Marina Alzugaray vezetésével
jóga-, hastánc-, dúla-, ill. szülésfelkészítő oktatóknak,
szülés körüli segítőknek és érdeklődő kismamáknak

Marina Alzugaray kubai-amerikai származású bába a világ szülés körüli segítőinek körében elsősorban a vízben szülés, a vízi szülésfelkészítő mozgás és a delfinkutatás témáiban vált híressé. Magyarországon is többször járt már, többek között saját vízi szülésfelkészítő mozgásmódszere, az AquaNatal, valamint a női ciklus témája köré általa megálmodott Hold-tanítások (MyMoonCards) testtudat-oktató rendszer átadására, hogy csak a legfontosabbakat említsem. 2013 nyarán az utóbbi néhány év alkotómunkájának gyümölcsét tapasztalhatják meg Marina vadonatúj képzésének résztvevői, mely a világ egyik legtartalmasabb bábakarrierjének élettapasztalatát, bölcsességét sűríti egybe, a Marinától megszokottan varázslatos, megtapasztalás központú, transzformatív élményt adó intenzív képzés keretében. 

"Marina Alzugaray bába több, mint három évtizede kísér szakrális szüléseket, és e tapasztalat által megtanulta, hogyan váljon részévé az anyák áramlásának és mozgásának, mely akkor bontakozik ki, amikor a nők "a maguk módján" - háborítatlanul - szülnek. Marina egyben nagy múltú hastáncos is, és e tudásából merít, amint kézzelfogható gyakorlati készségeket ad át különféle szülőpozíciókhoz, úgymint az álló, előredőlő, ülő, térdelő, négykézlábas, oldalt fekvő, félig ülő vagy guggoló testhelyzetekhez. A résztvevők megtanulhatják, hogyan válhatnak az anya és a baba válaszkész segítőivé, hogyan improvizálhatnak az anyababa egység ritmusát követve, egy olyan szül(et)ésért, melynek kibontakozása a tánchoz hasonlatos.

Marina kiterjedt tudományos kutatást is végzett a szülőpozíciók terén, valamint sok éve tanít szüléskönnyítő mozgást és hangadást anyáknak és szülés körüli segítőknek. Masters of Science (MSc) fokozattal rendelkező nővér-bába (szülésznő) is egyben. E végzettségét a San Francisco-i University of California egyetemen szerezte, s az egyetem Chancellor's Award kitüntetésében részesült "Szül(et)éstánc" kutatásáért, illetve az ezáltal megvalósult hozzájárulásáért a nők egészségének megőrzéséhez.

Csatlakozz hozzánk a szülés-születés művészetének ünneplésében, és tudj meg többet arról, hogyan használhatod a táncot oktatásra saját közösségedben!"

A Szül(et)éstánc képzés egy hastáncra épülő táncrutin elsajátítását teszi lehetővé, részletesen áttekintve az egyes szülőpozíciókat a szüléskísérő csapat minden egyes tagjának szemszögéből, miközben kitér a gát épségének megőrzésére is az adott pozíciókban. 

A tanultak segítségével a résztvevők képessé válnak arra, hogy önmagukban és a foglalkozásaikat látogató kismamákban felébresszék mindazt az ösztönösséget, amely a természetes szülés sajátja. A gondolkodó elme zavaró "agyalása" helyett az együtt létezés, együtt mozgás egy befelé fordulásra képes, gondolkodás nélküli, ám annál beleérzőbb, testszinten működő formáját gyakorolhatják be, mígnem az már intuitív módon felszínre dobja majd a megoldásokat a vajúdás és a szülés kihívásaira. Másképp fogalmazva: a Szül(et)éstánc segít a tudományos alapossággal megismert szüléskönnyítő technikákat és testhelyzeteket magából a testből kibontakoztatni, reflex szintig mélyíteni. Az "elmondom", sőt még a "megmutatom" is eltörpül a "csináljuk" fontossága mellett. Csak az utóbbi képes az elfelejthetetlen tudásátadásra. A képzés résztvevői ebben a sajátos oktatási formába, annak módszertanába és megtapasztalásába merülhetnek bele a tanfolyam három napja alatt.

 

A képzés során érintett témák időrendi sorrendben (a teljesség igénye nélkül):
  • Ismerkedés a csoporttal és az oktatóval

  • Bevezetés a Szül(et)éstáncba

  • Hastánc - bemutató és gyakorlat

  • Szülőpozíciók és az evidencia alapú segítségnyújtás

  • Gyakorlati készségek részletes elsajátítása az egyes pozíciókhoz a szüléskísérő csapat minden tagja számára

  • A tánc lényeges fogalmai a szülés kapcsán történő alkalmazhatóság szempontjából: válaszkészség, improvizáció, lekövetés - mélységében tárgyalva

  • Az oktatáshoz használatos hastánc rutin begyakorlása

  • A program összeállítása

  • Szül(et)éstánc hastánccal és szülőpozíciókkal,

  • Kéz-áldás, az Élet tánca - kosztümös ünnepi zárótánc és közös előadás

Akinek alkalma nyílt már Marina műhelyeinek valamelyikét megtapasztalni, az tudja, hogy nincs az a vázlatos programterv, amely ne hangzana sokkal szárazabban, mint az élő valóság, és amely akár csak közelítőleg is visszaadná azt a mély belső tartalmat, ami Marina tanításaiból árad. A résztvevőknek arra kell számítaniuk, hogy a vele való háromnapos együttlét nem csak a tudati és testi szintű tudás gyarapítását jelenti majd, hanem önismereti élményt is.

Ez a képzés a leglátványosabban olyan szakembereknek lesz "testhezálló", akik már jelenleg is foglalkoznak kismamákkal (dúlák, bábák, szülészek, szülésfelkészítő oktatók, perinatális tanácsadók stb.) vagy valamilyen mozgásforma oktatásával (hastánc, jóga, Pilates, AquaNatal, kismamatorna, euritmia stb.), esetleg valamely várandósoknak is előnyös testközpontú terápiával (kismama masszázs, MA-URI, Watsu stb.), mivel ők a tanultakat azonnal beépíthetik meglévő gyakorlatukba. Mindazonáltal azokat is szívesen látjuk a képzésen, akik az ilyen jellegű szakosodást még csak tervezik/tanulják, vagy csak a saját önismereti fejlődésük, saját szülésükre való felkészülés vagy más érdeklődés motivációjával érkeznek. A részvételnek tehát képzettségbeli előfeltétele nincs.

Gyakorlati tudnivalók:

A képzés tervezett időpontja 2013. július 25-27. (csütörtök-szombat), melynek bármelyik napja csúszhat egy napot a szervező, Nandu szülése miatt :-), ezért a július 28-i napot (vasárnap) "pótnapnak" tűzzük ki, arra kérve a résztvevőket, hogy összesen négy napot tegyenek szabaddá a biztonság kedvéért.

A tanfolyam angol nyelven, tolmácsolással zajlik majd. Helyszínként Budapest vagy Kerepes jöhet szóba, a résztvevők létszámától függően alakítjuk ki véglegesen. A képzés nem bentlakásos, de minden nap egész napos elfoglaltságra lehet számítani (összesen 25 óra).

A tanfolyam részvételi díja 60 000 Ft, melyből 40 000 Ft helyfoglaló fizetendő a jelentkezéskor. Mivel ebből finanszírozzuk Marina repülőjegyét is, a helyfoglalót lemondás esetén a befizető csak akkor kapja vissza, ha maga helyett új résztvevőt szervez a csapatba. A részvételi díj tartalmazza az elméleti és gyakorlati oktatást, a tolmácsolást, a terembérletet és a kiosztott oktatási segédanyagok (jegyzet) árát, de nem tartalmaz étkezést vagy szállást. Igény szerint a résztvevőknek közös ebédet szervezünk. A résztvevők maximális létszáma 30 fő.

Jelentkezni, kérdéseket feltenni Nandunál lehet: nandu@nandu.hu; 30 4488444.

"Végszóul engedjetek meg tőlem - a szervezőtől - egy személyes megjegyzést: Marina a bábaságban világszinten minden idők egyik legnagyobb élő mestere. Megtiszteltetés számomra, hogy a közvetlen tanítóim között tekinthetek rá immár 12 éve. Amit ő adott, az máig a tudásom legjavának része. Aki teheti, használja ki az alkalmat, hogy köztünk lehet, nagyon sokat tanulhatunk tőle!"
/Noll A. Nandu, 2013./