Fotó © Holdudvar Bábaház, Noll A. Nandu

Születéskor átélt nehézségek emléknyomainak kezelése víziterápiával

Műhely kisbabás szülők, 
szülés körüli segítők, 
perinatális mentálhigiénés szakemberek, 
bodywork terapeuták, 
víziterápiás szakemberek 
és ezek bármelyikét tanulni vágyók számára

 

Lassan másfél évtizede foglalkozom szülés körüli segítségnyújtással és több, mint tíz éve vízi szülésfelkészítéssel és különféle víziterápiás módszerekkel, de bátran állíthatom, hogy ennyire személyes tapasztalatmegosztásra, mint amilyet most tervezek, még sosem került és a helyzet megismételhetetlenségére való tekintettel várhatóan nem is kerül a jövőben sem sor. Lesz ugyanis egy "tanársegédem": féléves kislányom, Hanga, aki a sors különös fintoraként "bábagyerek" létére császármetszéssel született, így vele szó szerint húsba vágó módon tapasztalhattam meg, milyen kihívásokkal nézhetnek szembe mindazok, akiknek a születés- és/vagy szülésélménye a megálmodottnál nehezebben alakul. 
Mesélek a résztvevőknek arról az útról is, ahogyan a saját - szintén nem könnyű - születésélményem "utóéletét" gyógyította a víziterápiák tanulása közben a folyékony közeg és a mestereim avatott keze, és arról is, hogyan és milyen eredménnyel állítottam az évek során felhalmozott készségtáramat annak szolgálatába, hogy Hangának segítsek azoknál a kihívásoknál, amelyekkel neki kellett szembenéznie.
A reggeltől kora délutánig tartó, összesen öt órás műhely három részből áll majd: 
1. A nap kezdetén "esetmegbeszélő" csoportot tartunk, melynek során a személyes élménymegosztásokban megjelennek majd a feladatok, amelyekre a megoldást keressük. Mi történt és milyen hatása van/lehet a történteknek a baba életére? Milyen emléknyomokat hagyott a születésélménya megszületettben? Milyen visszatérő kihívás, ismétlődő viselkedési séma vagy érzelmi állapot  származik/származhat belőle? Minden résztvevő esete sorra kerül.
2. A második részben "összerakjuk", rendszerezzük a születés/szülés során átélt nehézségek és lehetséges víziterápiás kezelésük főbb típusait, csapásirányait. A megosztások során felmerülteket kiegészítem olyan gyakran előforduló jelenségek leírásával is, amik esetleg a csoportban nem kerültek említésre. Lefordítjuk a feladatokat a vízi mozgás nyelvére, technikákat, stratégiákat keresünk az adott nehézség okozta blokkok oldására. Választ találunk arra a kérdésre is, hogy miért pont víziterápiával kezelünk, mi teszi különösen alkalmassá a vizes közeget a lélek testen keresztüli (ön)gyógyítására.
3. A harmadik részben mindezt a vízben is megtapasztaljuk. Hangával megmutatjuk azokat a játékokat és technikákat, amelyekkel ő tanulja áthidalni saját nehéz életkezdetének kihívásait, majd kísérletezünk azokkal a technikákkal is, amelyeket mások esetében próbálnánk ki szívesen. Igény szerint nem csak babás, hanem felnőttek kezelésénél használatos születésélmény-feldolgozást segítő víziterápiás technikákba is betekintünk.

Főleg olyan szülőknek/szülőpároknak szánom a programot, akiknek egy év alatti kisbabájuk van (a vizes részre a babákat mindenképp érdemes elhozni, de természetesen a szárazföldi részben is szívesen látjuk őket). Most úgy látom, hogy legfeljebb 8-10 babának és egy vagy mindkét szülőjének volna hely a csoportban. Rajtuk kívül pedig jöhetne még 8-10 segítő foglalkozású (vagy akár bármilyen más alapon érdeklődő) résztvevő, akik saját munkájukba építenének bele szívesen a tanultakat. A résztvevők összlétszáma (a babákat kivéve) nem lehet több, mint 20 fő.

Noll A. Nandu

 

Időpont: 2014. február 22. szombat 11.30-18 óráig (5 óra + ebéd- és helyszínváltás szünetek)
Helyszín: Royal Station Kerepes,  Szabadság út 102/B
Előadó: Noll A. Nandu holisztikus bába, AquaNatal instruktor tréner, Watsu terapeuta, és Nohl Hanga főállású csecsemő :)
Maximális létszám: 20 fő.

Jelentkezni Nandunál lehet név, telefonszám megadásával: nandu@nandu.hu vagy SMS-ben +3630 4488444.