Garai Mixi
rezidens bábatanonc, dúla
a Holdudvar Bábaház tagja
Elérhetőség: Budapest, garaimixi @ gmail.com; 30/4002434

"2008-ban végeztem el a MODULE dúlaképzését, akkor már jó ideje foglalkoztatott a szülés, mint a női lét kulcsfontosságú élménye, összesűrűsödött pillanata. Eredetileg úgy képzeltem, barátnőket, rokonokat kísérek majd, ha dúla válik belőlem, és az első két anya, aki – néhány hónappal a tanfolyam után - meghívott a szüléséhez, valóban barátnőm volt. Később azonban bővült a kör, egyre többen lettek, akikkel már a várandósság, szülés kapcsán kerültem kapcsolatba. Nem ez volt az utolsó dolog, ami másképp alakult, vagy amiben tovább léptem, mint eredetileg gondoltam, mióta a szüléssel foglalkozom. Valahogy természetes módon került mindig a lábam elé a következő kő, amire léphettem.

Ha arra gondolok, mi a legfontosabb számomra a szülésben, a méltóság és a szabadság jut először eszembe. Ezek megléte az élet kitüntetett pillanataiban különös fontossággal bír, és elengedhetetlen a háborítatlan szüléshez is. A háborítatlan, méltóságteljes szülés- és születés meghatározó élmény, melynek ereje alól egyetlen jelenlévő sem tudja kivonni magát. Meggyőződésem, hogy jobbá tehetjük a világot, ha (mi, nők) visszaszerezzük, saját kezünkbe vesszük a szülést.

Dúlaként arra törekszem, hogy az anya/szülőpár igényéhez igazodva tudjam kísérni őt/őket a várandósság és a szülés során, átadjam mindazt az információt, ami segíti a (számára!) legjobb döntés meghozatalában. Igyekszem hozzájárulni annak a biztonságérzetnek, intimitásnak a kialakításához, ami a szülés alapfeltétele, és az anyára ráhangolódva megtalálni, hogyan támogathatom őt a legjobban. Mély meggyőződésem, hogy a női test, ha engedik, tudja a dolgát, a szüléskísérők feladata a megfelelő körülmények biztosítása. Szeretném ezt a saját testbe vetett bizalmat erősíteni az anyákban.

Soha korábban nem éreztem ennyire a helyemen magam abban, amit éppen csinálok, mint a szüléskísérésben. 2010. -ben Elizabeth Davis amerikai bába magyarországi látogatásának egyik programján egy egészen kicsit beszélgettem vele,egyszercsak megkérdezte, én is bábának készülök-e. Korábban nem gondoltam erre, de attól kezdve egyre többet, és lassan elindultam a bábaság felé vezető úton. 2013. őszén - bábaképző híján - elkezdtem a főiskolai szülésznő szakot.
A Holdudvar Bábaház dúlaköréhez 2010. elején csatlakoztam. Nagyon fontos számomra , hogy dúlaként tartozzam egy közösséghez, ahol együtt/egymástól tanulunk, és megosztjuk élményeinket, tapasztalatainkat, sokféle módon támogatjuk egymást, és ezáltal a hozzánk forduló anyákat, szülőpárokat."

2014 március


<<< vissza a Dúlaalbumhoz