Otthonszülés, Holdudvar Bábaszolgálat

Örömmel adjuk hírül, hogy a legális működésért folytatott évtizedes munka eredményeképpen 2018-tól a Holdudvar Bábaház bábái is teljesíthetnek szolgálatot tervezett otthonszülés jogszabályszerű kísérésében.

Bábáink:

Noll A. Nandu
független bába 2005-
szülésznő 2017-

Fülöp Angelika
független bába 2017-
szülésznő 2017-

Értékrendi alapvetésünk:
  • A Holdudvar Bábaház a gondoskodás bábai modellje iránt elkötelezett független, holisztikus, nőközpontú szüléskísérő szolgálat, mely gyakorlatát a bábaság autentikus nemzetközi tudáskincsére, hagyományára, és a bizonyítékokon alapuló ellátás elveire építi. 

  • Hisszük, hogy a szülés az anyáé, bízunk a gyermekvárás alapvetően egészséges folyamatában, a szülést és a születést az élet kulcsélményeiként tiszteljük. 

  • Alapérték számunkra a személyesség, a bizalmi kapcsolódás, valamint a gondoskodás folyamatossága a várandósság, a szülés és a gyermekágyas időszak alatt. 

  • A háborítatlan szülés mellett a testtudatosság, a szexualitás, az önismeret, illetve az otthon- és közösségteremtés területein is segítjük a családok kiteljesedését. 

  • Legfontosabb iránymutatónknak azt tartjuk, hogy a jó bábasághoz egyidejűleg szükséges mély szeretet és lelkiség, illetve maximális éberség és precizitás, mivel az előbbiek hiányában a szüléskísérés medikálissá, utóbbiak nélkül pedig veszélyessé válna. 

  • Hiszünk az élethosszig tartó fejlődésben. 

  • Bábaházunk egyenrangúságon alapuló Kör-közösség.

Tájékoztató alkalmak az otthonszülés választása iránt érdeklődőknek:

Mivel nem csak meglévő klienseinkkel, de a szolgálatunk iránt érdeklődőkkel is a személyes kapcsolat kiépítését részesítjük előnyben, ezért szolgálatunkban mindig van lehetőség egyéni (ill. családi) tájékoztató és ismerkedő konzultáció igénylésére, melyet munkaidőben (H-P 9-17) a következő telefonszámok valamelyikén lehet egyeztetni.:

+36 30 4488444 (Nandu)
+36 30 4428262
(Angi). 

 Az egyéni tájékoztatókat általában a fogadónapjainkon, 9-15 óra közötti időpontokban tartjuk, időtartama kb. másfél óra.

Ezen kívül általában havonta egyszer csoportos tájékoztatót is tartunk azok számára, akik az egyéni találkozó helyett ezt választják. Ennek következő tervezett időpontjai (egy alkalmas program, választható időpontok):
2019. január 19. 19.00-20.30
2019. február 16. 19.00-20.30
2019. március 23. 19.00-20.30
Helyszín a Holdudvar Bábaház Kft. székhelye, 1039 Budapest, Zrínyi u. 43. A csoportos tájékoztatóra is szükséges bejelentkezni, ezen a jelentkezési lapon.

Az egyéni vagy csoportos tájékoztatón való részvétel egyaránt ingyenes és elköteleződésmentes.

Az otthonszülésre vonatkozó jogszabály szerint a 36. hét betöltéséig van lehetőség a választott bábával megbízási szerződést kötni. Mivel egy bábánk havonta legfeljebb négy kliens kísérését tudja "Holdudvar színvonalon", holisztikus módon, felelősséggel elvállalni, érdemes mielőbb jelentkezni, a bábák naptárának betelte előtt. A korai kapcsolatfelvétel lehetőséget nyújt klienseinknek egy hosszabb közös munkára, a bábával való összeszokásra, több bábai konzultáció igénybe vételére is. Mindazonáltal a szabad helyek függvényében előrehaladottabb várandósságot is szívesen kísérünk. 

A tájékoztató alkalmak során választ adunk a hozzánk fordulók bármely kérdésére, de egészen biztosan szóba kerülnek az alábbi témakörök:
- Bába, szülésznő, dúla - ki kicsoda és mit tehet értem?
- Az otthonszülés jogi helyzete és társadalmi elfogadottsága Magyarországon
- A biztonság kérdései
- Jogszabályi előírások szerinti tájékoztatás (higiénés feltételek, az ellátás igénybe vételének feltételei, az egészségügyi törvény vonatkozó részei) 
- Hogyan működik általában a gyakorlatunk? Találkozók rendje, várandós és gyermekágyas gondozás, szüléskísérés, a szülés utáni első órák, telefonügyelet, helyettesítés stb.
- A szülésre való felkészülés lehetőségei
- Kapcsolattartás a szülészorvossal, védőnővel, gyermekorvossal
- Anyakönyvezés menete otthon született baba számára
- Beszerzendők
- Bábafelszerelés - mit viszünk magunkkal a szüléshez?
- Az alapfelszereltségen felüli tárgyi felkészülést is igénylő szülési módok, pl. vízben szülés, szülőszék, Rh negatív vércsoportú anyáknál anti-D stb.
- A szüléskísérő csapat (család, szaksegítők) összetétele
- Statisztikáink
- Gyakran feltett kérdések a bábai szemléletű szüléskísérés sajátságairól (pl. szabadon választott testhelyzetek, gátvédelem, méhlepény, köldökzsinór, újszülöttellátás, korai kötődés stb.)
- Lehetséges komplikációk és ellátásuk, B terv, mi várható kórházba szállítás esetén?
- Adatvédelem
- Pénzügyek

Kérjük, hogy a gyakorlatunkra vonatkozó kérdésekkel közvetlenül hozzánk forduljanak a szolgálatunk iránt érdeklődők, mivel munkamódszereink különböznek más praxisokétól, és az interneten sem található - nem véletlenül - egyetlen egységes leírás sem, amely "Az Otthonszülésre", illetve minden bábapraxisra vonatkozna. 

Szervezeti kapcsolatok:

Cégünk, a 2011-ben bejegyzett Holdudvar Bábaház Kft. önálló bábaszolgáltatóként való engedélyeztetéséig a Bábaszolgálat Kft. (működési engedély száma: IF 14259-5/2013) szerződéses partnereként (alvállalkozójaként) teljesít legális otthonszülés-kísérő szolgálatot. Az önálló szolgáltató cégként történő működést hosszú távon tervezzük ugyan, de rövid távon - elsősorban fenntarthatósági okokból - az alvállalkozói viszonyt még előnyben részesítjük. Klienseink számára mindennek csupán adminisztratív jelentősége van. Statisztikáinkat külön a Holdudvar Bábaházra vonatkozóan is gyűjtjük, egyéni munkamódszereink pedig függetlenek más bábapraxisokétól - a legális működés feltételeinek való egységes megfelelés mellett.

 

 


A Bábaház® bejegyzett védjegy (2011, 2017).


© Holdudvar Bábaház, Noll A. Nandu
A honlapon és annak al-fejezeteiben szereplő írások és képek a honlapgazda (Noll A. Nandu) és a szerző(k) írásos engedélye nélkül semmilyen formában nem másolhatók vagy sokszorosíthatók, beleértve a más weblapra történő átmásolást és az e-mailes továbbítást is.

Minden olyan honlap, amelyen ezt a honlapot (engedéllyel vagy anélkül) idézték, lehet egy elavult, hibás változat másolata, és tartalmazhat olyan, közbeírt kiegészítéseket is, amelyek nem az eredeti szerzőtől származnak és amelyekkel az eredeti szerző nem ért egyet.

A honlapon szereplő tippek és receptek nem minősülnek orvosi tanácsnak, alkalmazásukért a szerző felelősséget nem vállal.