A
cikket a Bábák, Szülésznők szakfolyóirat 2003 szeptemberi kiadása (I.
évf./4. szám) tartalmazza.
Toxémia
- mítosz és működő megoldás
A
toxémia, mint az egyik legsúlyosabb, akár halálos kimenetellel is fenyegető
várandóssági komplikáció a várandóssági gondozást végzők rémálma.
Ennek a rémálomnak aztán maga a kismama is könnyen a részesévé válik,
amint a toxémia kialakulására jellemző másodlagos tünetek (pl.
megemelkedett vérnyomás, fejfájás, ödéma, hirtelen súlygyarapodás) egyikét-másikát
"felmutatja" és ettől kezdve árgus szemek figyelik az összes
ide vonatkozó paraméterét, őt magát pedig különféle diétás és egyéb
korlátozásoknak vetik alá, nehogy bekövetkezzen az a bizonyos nagy-nagy baj.
Anne
Frye Holisztikus Bábaság című könyvének (melyet az alábbiakban idézek
is) fordítása során akadtam egy egész fejezetnyi rendkívül elgondolkodtató
információra, amely a toxémia megelőzésének kérdését a manapság
elterjedt rutinhoz képest teljesen újszerű megvilágításba helyezi, ráadásul
olyan megoldást kínál, mely egyszerű és természetes volta miatt bábaszívet
melengető.
”A
várandós nő testében zajló fizikai változások igen kiterjedtek. Egyszerűen
minden megváltozik! Habár e változások közül a jelenlegi orvosi gyakorlat
sokat elismer, néhányukat kevéssé ért meg. Talán a legkevésbé értett
jelenség az anya táplálkozása, a vérmennyiség növekedése és a máj
fokozott igénybevétele. […] Évtizedek óta számos orvos (Pinard, Dodge,
Frost, Mitchell, Thompkins, Wiehl, Ross, Hamlin és mások) bizonyította ezt a
táplálkozási kapcsolatot a klinikai gyakorlatban. Munkájukat sajnos széles
körben figyelmen kívül hagyták. A téma legújabb kutatója Tom Brewer, egy
általános orvos, aki széles körben dolgozott szegény várandós nőkkel.
Ő a szóban forgó folyamatot és annak kapcsolatát a metabolikus toxémiához
modern, tudományos megfogalmazásban nyilatkoztatta ki.“
Ahhoz,
hogy megértsük a toxémia kialakulási mechanizmusának ezen elméletét, szükséges,
hogy felidézzük a várandós szervezetben végbemenő anyagcsereváltozások
összefüggéseit:
“A
várandós nő keringésében levő vér mennyisége a várandósság
előrehaladtával egyre nő, majd a 28-30. héten eléri a csúcsot. Egy
a várandósság előtt 60 kg-os nőnél a vér mennyisége mintegy 2
literrel nő (3,3-ról 5,3 literre). Ez azért történik, mert az anya testének
támogatnia kell egy egyre nagyobb és egyre komplexebb szervet: a méhlepényt.
[…] A fokozatos vérmennyiség-növekedés folyamatosan megfelelő táp-
és salakanyagcserét biztosít a növekvő babának. A hozzáadott folyadék
véd a sokk ellen is, amennyiben az anya a szülés után sok vért veszítene.
E drámaian megemelkedett vérszint fenntartását
a szervezet só- és vízvisszatartó mechanizmusainak fokozott tevékenysége,
a megfelelő étkezési só bevitele és az albumin (a keringésbe vizet
vonzó fehérje) megnövekedett előállítása teszi lehetővé. Azáltal,
hogy a vérplazma szintje 50-60%-kal megemelkedik, miközben a vörös vérsejtek
száma csak 30%-kal nő, a vér felhígul. A vérplazma mennyiségének növekedése
már a nyolcadik héten megkezdődik és a 28-30. héten éri el maximumát.
[…] A vörös vérsejtek mennyisége a várandósság 18. hetében indul növekedésnek
és a szülésig folyamatosan emelkedik. […] Ez a várandósság élettani
„vérszegénységének” mechanizmusa. Ebből adódóan normális, ha a
hemoglobin szintje a 28. hétre mintegy 2 grammot esik (néha többet, különösen
ikervárandósság esetén). Egyes nők a szüléshez közeledve enyhe
emelkedést tapasztalnak, mások nem.” […]
A
várandósság folyamán a méh néhány dekagrammos szervből körülbelül
egy kilogramm súlyú szervvé változik. Az anya táplálkozása befolyásolja,
hogyan zajlik le ez a celluláris hypertrophia és milyen minőségű új
szövetek fejlődnek. […]
A
máj
több, mint 500 anyagcserefunkciót lát el.” Ezek közül három, az
albuminszintézis, a véráram hormonoktól való megtisztítása és a méregtelenítés
különös fontossággal bír a várandósság folyamán. A szervezet májjal
kapcsolatos terhelése a várandósság előrehaladtával nő. […] A máj
csak az étkezési fehérjéből tud albumint készíteni. […] Ha az anya
étrendje nem tartalmaz elegendő kalóriát, akkor energiaszükségletének
kielégítésére fehérjét fog elégetni. A kalória vagy jó minőségű
fehérje hiányából következő alultápláltság a várandósság, a vajúdás,
a szülés és a gyermekágyas időszak sokféle komplikációját eredményezheti.
A
28. heti megfelelő vérmennyiség-növekedés a baba megfelelő tápanyaghoz
juttatásának alapjául szolgál a harmadik harmadra, amikor a baba hízásnak
indul és tápanyagokat kezd raktározni a szülés utánra, valamint gyors ütemben
fejlődik az agya is. Ha a vérmennyiség nem bővült ki megfelelően
az első 28 hétben, az anya szervezete elégtelenül készült fel a megnövekedett
magzati szükségletre és a várandósság harmadik harmadában a metabolikus
toxémia másodlagos tünetei nyilvánulnak meg. A magzat és a méhlepény megnövekedett
szükségletei nagyobb terhet rónak a májra, hogy növelje a vérmennyiséget,
amely ezt nem tudja megtenni megfelelő táplálék nélkül. E folyamat
eredményeképpen az anyagcsere egyre inkább egyensúlyát veszíti. A vese a
nem megfelelő vérmennyiségre nagyobb víz- és sóvisszaszívással válaszol
a vér szűrése közben. Ez a visszaszívott folyadék és só visszatér a
keringésbe. Ha nincs elegendő albumin vagy nátrium, hogy benn tartsa a
visszaszívott folyadékot a keringésben, nagy része kiszivárog a szövetekbe
a vérerek falán keresztül. Az egyik oldalon a vesék tovább szívják vissza
a folyadékot, míg az tovább szivárog kifelé a hajszálerekből a másikon.
Az eredmény kóros súlygyarapodás és ödéma, adott esetben csökkent
vizelet-kiválasztással, amint a test kétségbeesetten próbálja fenntartani
a vérszintet. […]
A
nátrium általános anyagcserében játszott fontos egyensúlyfenntartó
szerepére az ezzel kapcsolatos tévhitek igen széles körben elterjedt volta
miatt külön is szeretnék kitérni: „A nátrium az egészséges étrend szükséges
összetevője és nélkülözhetetlen a test megfelelő folyadékegyensúlyának
fenntartásához. 1974-ben az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati
Kollégium
kimondta, hogy a nátriumszegény étrend nem hasznos a várandósság alatt. Ez
azután történt, hogy a szülészorvosok évtizedekig a sófogyasztás szigorú
korlátozását javasolták a súlygyarapodás és az ödéma korlátozására,
a toxémia megakadályozására tett téves igyekezetből fakadóan. A valóság
az, hogy a nátriumhiány másodlagos tünetei sok tekintetben hasonlóak a valódi
toxémia másodlagos tüneteihez. A nátrium az albuminnal együtt dolgozik a
keringő vér normál mennyiségének fenntartásáért. A túl kevés nátrium
felboríthatja a test folyadékháztartását és a vérszint csökkenését
okozhatja mindössze két héttel a sómegvonást követően. Ez azért történik,
mert az egyensúlyvesztés lehetővé teszi, hogy a folyadék elszivárogjon
a vérereket körülvevő sejtközötti térbe, dagadást okozva ezzel. Ráadásul
a nátriumszegény étrend magas vérnyomáshoz vezethet. A vese renin hormont
kezd felszabadítani, ahogy a vérmennyiség egyre kissebb és kissebb lesz,
amely a hajszálerek összeszűkülését eredményezi és ezáltal megemeli
a vérnyomást. Ez egy olyan védőmechanizmus, amely normális esetben
akkor lép működésbe, ha kivérzés következtében esik le a vér
mennyisége. Ha a vérmennyiség a rendelkezésre álló aminosavak hiánya
miatt esik le, amelyből a máj albumint készíthetne, vagy azért, mert az
a folyadék, amelynek a keringésben kellene lennie, elszivárgott a környező
szövetekbe, a test úgy viselkedik, mintha kivérzés történt volna. A nátriumhiány
gátolt veseműködést, csökkent vizeletmennyiséget és a szérum húgysav
kibocsátásának növekedését is okozhatja, melyek mindegyike a metabolikus
toxémia súlyosabb tünetei közé tartozik. Azoknak az anyáknak és csecsemőknek,
akik toxémiában haltak meg, abnormális sejtváltozásokat mutat a veseszövete,
mely hasonló a súlyos nátriumhiány esetében tapasztalható változásokhoz.”
„A
toxémia másodlagos tünetei jelen lehetnek a 28. hét előtt is egy súlyosan
sérült anyagcseréjű nőben. Egy tünet másodlagos, ha többféle mögöttes
okkal hozható összefüggésbe. Egyes másodlagos tünetek esetében valószínűbb,
hogy a nem megfelelő vérmennyiség-növekedéssel állnak összefüggésben,
mint mások. A nem megfelelő vérmennyiség-növekedés előbb-utóbb más
anyagcsere-folyamatokat is érint. A beszűkült vérmennyiség és a májműködés-zavar
tünetei az alábbiakat foglalják magukban:
*
Méhen belüli növekedés-visszamaradás: a gyenge méhlepényműködés
rosszul táplált babát eredményez.
*
A hypovolemia (alacsony vérmennyiség) fenyegeti a méhlepény működését
és az anya a kiszáradás határán levő állapotban kezd vajúdni. Ez
magas vagy emelkedő hemoglobin- illetve hematocrit értékekben tükröződik
a várandósság során.
*
Hányinger, fáradékonyság, alvászavarok és általános rossz közérzet
alakul ki a krónikus hypoglycemia és a májkárosodás következtében.
*
Kóros dagadás (lásd fent)
*
Magas vérnyomás: az anya szervezete úgy próbálja ellensúlyozni a
beszűkült vérmennyiséget, hogy megpróbálja megfelelően ellátni a
méhlepényt, bár ehhez nem áll elég vérmennyiség a rendelkezésére. Az
alacsony vagy csökkenő vérmennyiségre adott válaszul a vese renint
termel, amely összeszűkíti a vérereket. Ez ugyanaz a mechanizmus, mint
ami a vérnyomást megemeli annak érdekében, hogy vérveszteség (mint pl. a
szülés utáni kivérzés) esetén megóvja a létfontosságú szerveket. A
magas vérnyomás a toxémia kései jele. Lehet, hogy a nőnek nem emelkedik
meg a vérnyomása mindaddig, mígnem a rángógörcs határáig jut, vagy akkor
sem, amikor a rángógörcs bekövetkezik, de az is lehet, hogy egyáltalán
nem. […]
*
Fejfájás és látási zavarok a nagyfokú dagadás, az érszűkület
és a magas vérnyomás okozta idegi irritációk következtében.
*
Gyomortáji fájdalom a májkárosodás miatt (a bordák alatt a jobb
oldalon)
*
A labortesztek megemelkedett hemoglobinszintet, illetve idővel magas
májenzim-szintet mutatnak, ahogy a májat egyre több stressz éri. Ahogy a
helyzet egyre kritikusabbá válik, alacsony összfehérje- és albumin-értékek
figyelhetők meg, mivel a máj képtelen vérfehérjéket termelni, mert nem
kapja meg az ehhez szükséges aminosavakat.
*
Hyperreflexia a nagyfokóú stressz és idegrendszeri irritáció következtében.
*
Proteinuria (fehérjevizelés), a valódi toxémia igen kései jele,
melyet vesekárosodás okoz a sűrű vér fokozott szűrése és a
folyadék-visszaszívás miatt.
*
Oliguria: a vizelettermelés visszaesik, ahogy a szervezet kétségbeesetten
próbálja fenntartani a minimális vérszintet. Ha ez elkezdődik, a vese
leállása már nem várat soká magára.
*
Anyai rángógörcs az agyban végbemenő idegrendszeri irritáció következtében,
mely kómához és halálhoz is vezethet.
*
Toxémiára jellemző májkárosodás és májrepedés.
Egyéb
komplikációk, melyek gyakran hozhatók összefüggésbe alultápláltsággal:
*
Méhlepény-leválás: a méhlepény rossz beágyazódása és az alatta
fekvő vérrögök a méhlepény szülés előtti leválását okozhatják.
A vérben könnyen képződnek rögök, ha a vérmennyiség alacsony, mivel
a vér sűrűbb.
*
Koraszülés: Ha a vérmennyiség kritikus mértékben lecsökken, az
anya teste elutasítja a várandósságot abbéli erőfeszítésében, hogy
fenntartsa az egyensúlyt.
*
Halvaszülés: egy gyenge magzat/nem megfelelő méhlepény képtelen
fenntartani az életet még a vajúdás okozta stressz előtt vagy aközben.
*
A gát vagy méh rossz gyógyulása.
*
Fertőzések az anyában vagy a babában a szülés előtt, alatt
vagy után.
*
Anyai táplálkozási vérszegénység.
*
Gyenge méhösszehúzódások, hosszú vajúdás, anyai kimerülés vajúdás
közben.
*
Szülés utáni kivérzés és véralvadás-zavarok.
A
elsődleges betegség-jelenség egy egyébként normális várandósságban
a késő-várandóssági metabolikus toxémia (melyet a rángógörcs
megkezdődése után eklampsziának is neveznek). A modern orvostudomány
szerint ennek mechanizmusa ismeretlen. A kezelés módja változó, de mindegyik
a másodlagos tünetek kezelése köré csoportosul a súlygyarapodás és a sóbevitel
korlátozása, pihenés, vízhajtók, vérnyomáscsökkentő gyógyszerek és
nyugtatók adagolása révén. Ezek a terápiák a problémát kritikus mértékig
növelik, mivel csak egyetlen másodlagos tünet kezelését kísérlik meg és
nem foglalkoznak annak mögöttes okával. […]
A
biokémiai változások apró részleteinek kutatása egyrészt figyelmen kívül
hagyja, hogy mi zajlik az anya külső környezetében. A tanulmányok nagy
része egyáltalán nem tesz kísérletet arra, hogy vizsgálja az
általa kutatott nők étrendjének minőségét. Gyakran alacsony
szocio-ökonómiai státuszú nők klinikai populációit használják kutatásra,
akik közül sokan a kutatásba már sérült állapotban lépnek be, bár a
tanulmány egészségesnek tekinti őket a felismerhető tünetek hiányából
ítélve. Míg ezek a tanulmányok valós biokémiai folyamatokat tárhatnak
fel, melyek kóros fordulatot vesznek az alacsony vérszint jelenlétében,
egyikük sem teszi fel a megfelelő kérdéseket arra vonatkozólag, hogy miért
is lett alacsony a vér szintje.
Számos
kutatási eredmény mutatja, hogy a rossz táplálkozás egészségtelen várandósságot
eredményez. Ezt a nézetet igen sok tanulmány, jelentés és cikk támogatta
teljes szívvel az évek során. […] Bár Tom Brewer munkája a legújabbak közé
tartozik, amelyek a táplálkozás értékét bizonyítják, mégis szinte
teljesen figyelmen kívül hagyják, mivel nem végzett kontrollcsoportos kísérleteket,
ahol a nők egy csoportjától szándékosan megvonták volna a megfelelő
étrendet, minthogy ezt etikátlannak tartotta. Úgy tűnik, hogy az orvostársadalom
nem akarja elismerni a táplálkozás/toxémia kapcsolat egyszerű igazságát.”
Annak, hogy a toxémia oka az emberi várandósságban hivatalosan „nem
ismeretes”, sajnos olyan háttere is van, melyet jobb híján manipulatív
jellegűnek kell neveznem. „Hová lennének mind a specialisták és az
orvosi technológia és gyógyszerek gyártói, ha hirtelen „felfedeznék”,
hogy ha a nők jól táplálkoznak a várandósság alatt, kerülik a gyógyszerfogyasztást
és felhagynak káros szenvedélyeikkel, szinte minden komplikáció eltűnik?
Ez olyan felfedezés volna, amelyet nem engedhetnek meg maguknak. Mi pedig nem
engedhetjük meg magunknak, hogy ne tegyük meg ezt a felfedezést! A nemtudás
tettetése csak egy újabb módja annak, hogy elvegyék a nőktől a
hatalmat saját testük, saját szülésük és saját életük felett.” –
írja Anne Frye.
Milyen
pozitív gyakorlati változtatásokat eszközölhetünk bábai gyakorlatunkban a
fent leírt elmélet figyelembe vételével?:
Először
is érdemes mindig szem előtt tartanunk, hogy a várandósság normális,
élettani állapot és a vele összefüggésben álló folyamatoknak normális,
nem pedig kóros funkciója van. A hemoglobinszintnek a vérmennyiség-növekedéssel
párhuzamos élettani csökkenése, a jól táplált várandós anya súlygyarapodásbeli
hullámzásai tehát nem adnak okot arra, hogy a várandósban betegségképet
keltsünk. A jó várandóssági gondoskodás szerves része, sőt, alapja
az étrend megbeszélése, a megfelelő táplálékbevitel rendszeres ellenőrzése
(amely nem azonos az anya súlyának mérésével!) és a szükség szerinti diétás
tanácsadás. A metabolikus toxémia másodlagos tüneteinek észlelése esetén
is legelőször a táplálkozásra kell rákérdeznünk és a leghasznosabb
a terápiát is itt kezdenünk. Rendkívül fontos az is, hogy diétás tanácsot
mindig egyénileg, ne pedig egységesítve adjunk. Az étrendterv személyre
szabásának érdekében a következő faktorokat kell számításba venni:
étrendtípus (vegyes, vegetáriánus, vegán stb.), magzatok száma, aktivitási
szint, stressz-szint, várandósság előtti testsúly, az anyagcsere
gyorsasága, illetve komplikációk az előző várandósságok alatt.
Az étrendtípus és a múltbeli komplikációk elsősorban minőségi,
a többi faktor mennyiségi változtatásokat tehet szükségessé.
A
fentiekből az is kiviláglik, hogy nem tanácsos az anyákat sófogyasztásuk
drasztikus korlátozására vagy az általuk felszedett kilók mérséklésére
rábeszélni. Az anyagcsere egyensúlyához a szervezetnek mind a nátriumra,
mind pedig a megfelelő mennyiségű táplálékbevitelre szüksége
van. Az anyák súlyának pusztán mennyiségi méricskélése helyett pedig
hangsúlyozzuk a táplálkozás minőségi oldalát, hiszen ha a várandós
azt látja, hogy bennünket csak az érdekel igazán, hogy mit eszik és nem az,
hogy mennyit hízik, akkor nagy valószínűséggel az ő figyelme is
erre terelődik és jobban ügyel majd a helyes táplálkozásra. Ez különösen
azoknál a nőknél fontos, akikben nagyon erősen él az alakjuk
elvesztésétől való félelem és hajlamosak a túlzott önmegtartóztatásra
ezen a téren.
Miből
álljon tehát a várandós anya étrendje?
Tom Brewer kutatásai alapján összeállított egy egyszerű sémát, amely
röviden Brewer-diéta néven terjedt el. Ez egy tápanyagcsoportokat tartalmazó
lista, melyet a várandós viszonylag egyszerűen tud követni, mivel az ételek
könnyen beoszthatók az egyes csoportokba és méricskélni sem kell semmit. A
Brewer-diéta szerint tehát a várandósnak az alábbiak szerint tanácsos táplálkoznia:
Naponta:
1
liter tej
2
tojás (vagy a megfelelője)
2
adag egyéb fehérjedús étel (hús, hal, tenger gyümölcsei, hüvelyesek, szója
(tofu) stb.)
2
adag zöld színű zöldség (spenót, kel, brokkoli, fejes saláta, barna
rizs, kukorica stb.)
5
adag gabonaféle (teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér, péksütemény,
müzli, barna rizs, kukorica stb.)
3
darabka vaj
3
választás a következők közül: burgonya (héjában sült vagy főtt),
nagy zöldpaprika, grapefruit, citrom, paradicsom (egy egész vagy egy nagy pohár
lé)
Hetente:
1
adag máj (aki szereti) vagy más vasban gazdag étel (azoknak, akik
fogyasztanak húst, a többieknek több kellhet)
5
adag sárga vagy narancssárga színű zöldség
Só:
ízlés szerint (!)
Folyadék:
a szomjúság függvényében (!)
„Adag“
alatt az ételre jellemző egység értendő, pl. hús vagy kenyér esetén
egy közepes szelet, gabona- vagy főzelékfélék esetében egy merőkanál.
A Brewer-diétáról angol nyelven részletesebb információk találhatók többek
között a http://www.blueribbonbaby.org
weboldalon.
A
várandósság alatti étrend sarkalatos pontjai tehát a fehérje (az
albuminszintézis és az általa elősegített vízháztartási egyensúly
miatt), az elegendő kalória (a megnövekedett energiaigény biztosítására,
illetve azért, hogy a szervezet ne kezdjen az értékes fehérje elégetésébe
energianyerés céljából), a megfelelő folyadékbevitel (a megnövekedett
vérmennyiség folyadékigényének kielégítésére) és az ízlés szerinti sófogyasztás
(az anyagcsere nátriumegyensúlyának fenntartására). Ha nem is a Brewer-sémát
követjük, ezeket a pontokat akkor is érdemes kiemelni, ha a várandóssági
vizitek alkalmával a táplálkozásról esik szó.
Noll Andrea Nandu 2003.
Irodalom:
Anne Frye: Holistic Midwifery, I. kötet, 2. kiadás Labrys Press 1998.
© Noll
Andrea Nandu
A honlapon szereplő írások és képek a szerző
írásos engedélye nélkül semmilyen formában nem másolhatók vagy sokszorosíthatók,
beleértve a más weblapra történő átmásolást és az e-mailes továbbítást
is.