A gondoskodás bábai modellje

Személyes

Praktikus

Professzionális

fordította: Noll A. Nandu, 2007.

A gondoskodás bábai modellje azon a tényen alapul, hogy a várandósság és a szülés az élet normális folyamatai.

A gondoskodás bábai modellje a következőket foglalja magában:

E nőközpontú gondoskodási modell alkalmazásáról bebizonyosodott, hogy csökkenti a szülés közbeni sérülések, traumák és a császármetszések előfordulását.

© Midwifery Task Force, 1996 május

Mit várhatsz attól a szakembertől, aki a gondoskodás bábai modellje szerint folytatja gyakorlatát?

Tiszteletteljes bánásmódot

Személyes figyelmet

Rengeteg információt

A gyermekvárási ciklus megfelelő nyomon követését

A testedbe vetett bizalmat

Természetes kényelmi intézkedéseket

Olyan segítőt, aki veled marad

©  Citizens for Midwifery, 1996.

A nők ott szülnek a legjobban (és a legkevesebb komplikációval), ahol a legnagyobb biztonságban és szabadságban érzik magukat, és ahol az intim szférájukat a leginkább tiszteletben tartják, olyan szüléskísérőkkel, akiket ismernek és akikben megbíznak.

A várandósság és a szülés minden részedet érinti. Érzéseid, reményeid, félelmeid, fizikai és gyakorlati szükségleteid és spirituális vagy vallásos hitrendszered mind hatással lehetnek a várandósságodra és a szülésedre. Az a bába, aki a gondoskodás bábai modellje szerint folytatja gyakorlatát, ezen aspektusok mindegyikével foglalkozik, hogy segítsen neked természetesen, biztonságban és önbizalommal telve szülni. Azok a nők, akik megtapasztalták ezt a fajta gondoskodást, nagy elégedettségről és erejük kiteljesedéséről számolnak be!

A szabványos orvosi ellátáshoz viszonyítva a gondoskodás bábai modellje a várandósság és a szülés alapvetően különböző megközelítését jelenti.

Vajon a gondoskodás bábai modelljét kapod-e bábádtól vagy orvosodtól? Használd fel mindezeket az információkat arra, hogy részletes kérdéseket tegyél fel, amikor megválasztod azt a szülés körüli gondoskodó személyt, aki a gyermekvárási ciklusban kísér téged, és amikor döntést hozol arról, hogy hol szeretnél szülni. Hasznos lehet megkérdezni másokat is, akik ugyanennek a szakembernek a segítségét vették igénybe. Jelenleg az ilyen mértékben személyre szabott és támogató gondoskodást leginkább az otthon és születésközpontban dolgozó bábák nyújtják. Egy szép napon ez a fajta gondoskodás minden lehetséges szülési helyszínen elérhető lesz majd.

©  Citizens for Midwifery, 1996.