/Marlene L'Abbe: Doula/   

Holdudvar dúlaszolgálat

A Holdudvar Bábaház 2010 óta működtet dúlaszolgálatot.

Képzett dúláink a szülés helyszínétől függetlenül (tehát mind kórházi szüléseknél, mind kórházon kívülieknél) vállalnak asszonytársi segítségnyújtást, a szülőpár választása szerint. Valamennyien törekszünk arra, hogy a dúlák tevékenysége bármilyen környezetben tükrözze a Holdudvar Bábaház holisztikus szemléletét, Kör-közösségünk szeretetteljes, empatikus, toleráns légkörét, valamint a szülés körüli gondoskodás bábai modellje, és a tájékozott döntéshez való jog iránti elhivatottságunkat. Szolgálatunkat minden esetben személyre szabottan alakítjuk, ezért a segítő kapcsolat tartalmára, formáira, mikéntjére vonatkozó részleteket telefonon, majd személyes beszélgetés keretében egyeztetjük. Kapcsolattartó telefonszámunk 30/4488444 (Nandu).

A dúlák feladatkörének pontosabb megértéséhez álljon itt egy rövid definíciós leírás:

"A dúla szó görög eredetű, jelentése: „szolgálatban (~ lévő asszony)”. Azokat a rendszerint saját szülési tapasztalattal is rendelkező, a szüléssel kapcsolatos kérdések terén átlagon felül tájékozott, de egészségügyi végzettséggel nem rendelkező nőket (nagy ritkán férfiakat) nevezik dúlának, akik a szülés előtt, alatt és/vagy után az egészségügyi ellátást kiegészítve, igény szerinti fizikai, érzelmi és informatív segítséget nyújtanak a szülő nőnek és családjának.

Vannak hivatásos dúlák, és olyanok is, akik csak saját családjuk körében, vagy közvetlen barátnőik felkérésére vállalkoznak erre a szolgálatra.

A dúla

·        kulcsfontosságú élménynek ismeri el a szülést, tisztában van a szülés fizikai történéseivel és képes megérteni a vajúdó anya érzelmi szükségleteit;

·        segít az anyának (és partnerének) a szülési terv elkészítésében és minél teljesebb kivitelezésében;

·        a szülés alatt végig a vajúdó mellett marad, műszakváltás nélkül;

·        érzelmi támogatást nyújt, segít biztosítani az anya kényelmét, és információnyújtással segít tájékozott döntések meghozatalában, anélkül, hogy saját véleményét az anyára (párra) erőltetné;

·        elősegíti a vajúdó, a partner és a szülészeti szakemberek közötti kommunikációt;

·        kiegészíti a választott szaksegítséget nyújtó személy és/vagy a kórházi személyzet és/vagy az anya partnere által nyújtott gondoskodást.

·        nemcsak az anya, de a partner támogatására is képes. Tapasztalatával, nyugalmával erősítheti, bátoríthatja az anyáért aggódó partnert.

Az asszonytársi segítő szolgálatainak legfőbb előnye az, hogy személyes. “A szülő nő bízik dúlájában, mert jól ismerik egymást. Nem idegennel áll szemben, aki előtt viselkedni kell, akinek magyarázni kell, hogy mit szeretne és miért. Ugyanígy a dúla is ismeri a nő félelmeit, gátlásait, szorongásait, képes ezeket oldani, vagy elhárítani azokat a szituációkat, amelyekben teret kaphatnának.”

Mit nem tesz a dúla?

·        nem helyettesíti az orvost, bábát, szülésznőt. Nem végez vizsgálatokat, nem tölt be klinikai feladatot. Orvosi döntések meghozatalára, diagnózis felállítására vagy kezelési javaslatokra soha nem vállalkozik, mivel egészségügyileg nem képzett.

·        nem hoz és nem is mond ki az anya helyett döntéseket. Az anya megbeszélheti vele aggodalmát vagy kívánságait, de szülés közben nem lép fel sem az anya, sem a kórházi személyzet nevében a döntések meghozatalánál.

·        nem áll a partner és az anya közé, nem teszi a partner támogató jelenlétét feleslegessé, sőt, jelenlétével őrzi a szülőpár közötti intimitás háborítatlanságát, segíti kapcsolatuk erősödését a családdá válás pillanataiban.

A dúlák által nyújtott támogatás eredményessége

Egy kb. 700 esetet feldolgozó kutatás szerint, amelyet Marshall H. Klaus és munkatársai készítettek, a dúlák által támogatott szüléseknél jelentősen kisebb arányban került sor beavatkozásokra, mint azoknál a szüléseknél, ahol az anya nem kapott asszonytársi segítséget. Császármetszés 50%-kal, oxitocin infúzió használata 40%-kal, epidurális érzéstelenítés pedig 60%-kal kevesebbszer fordult elő. Ezen kívül a kutatás más pozitív hatásokat is kimutatott: az anya ritkábban lázasodott be, a babák kevesebb napot töltöttek intenzív osztályon. A szoptatás sikeresebb, a gyermekágyi depresszió ritkább volt."

(részlet Noll A. Nandu Vajúdástámogatás mindenkinek c. könyvéből)

A Holdudvar Bábaház a dúlák szolgálatainak leggyakrabban részét képező tevékenységek (megbeszélések a várandósság alatt, a szülés kísérése, gyermekágyas találkozó(k)) mellett szakosodott tematikájú egyéni konzultációk, holisztikus kezelések és önismereti/spirituális találkozók lehetőségét is kínálja az anyáknak, illetve szülőpároknak, úgymint:

Tematikus konzultációk Holisztikus kezelések, módszerek
Bodywork/testközpontú kezelések, módszerek
Önismereti/spirituális alkalmak, 
egyéb szolgáltatások

Szülési terv készítés és a tájékozott döntéshozás folyamatának elsajátítása

Watsu kismamáknak és várandós pároknak

Létreálmodás - a sorsteremtés meditációja

Rendszeres várandós tanácsadás a bábai modell szemléletében*  Születés előtti utazás - magzatkori traumákat oldó integrált víziterápiás kezelés Útrabocsátó ünnep a kilencedik hónapban ("Blessingway" szertartás)
Szülésélmény-feldolgozás
(akár pozitív, akár traumatikus szülés után, az azóta eltelt idő hosszától függetlenül!)
Integrált szülésfelkészítés (személyes konzultáció és testközpontú felkészítő módszerek kombinált alkalmazása) Az újszülött és a gyermekágyas anya ünnepe (Fogadó szertartás)
Szoptatási tanácsadás Gyermekágyas masszázs és/vagy mexikói rebozo-s kezelés Menstruációs beavatás
Családtervezési tanácsadás, szexuális tanácsadás. Holisztikus kezelés rendellenes magzati fekvés/tartás/beilleszkedés vagy terminustúllépés esetén Szülés körüli (fizikai és/vagy lelki) traumák oldása sámánisztikus energiagyógyító és meditációs technikákkal
Gyermekágyi dúla szolgálat:
- felkészítés a gyermekágyas időszakra (már a várandósság alatt vagy a gyermekágyban)
- napi rendszerességű tevőleges segítségnyújtás a háztartásban, illetve az anya és a baba személye körül, 
- nem-egészségügyi tanácsadás az újszülött gondozásával kapcsolatban
A várandóssággal vagy a szüléssel kapcsolatos félelmek oldása  
Perinatális (szülés körüli) veszteségélmény/gyász feldolgozása Kismama masszázs   
Párkapcsolati gyász (válás, szakítás) feldolgozását segítő csoport vagy konzultáció Csontrakás gyermekágyasoknak és nem várandósoknak  
  AcuTape/KinesioTape ragasztás a várandós és gyermekágyas szervezetet ért terhelés könnyítésére és különféle kísérőjelenségek csillapítására  
  Császármetszést feldolgozó 
több alkalmas, komplex egyéni program segítő beszélgetéssel, szakmai konzultációval és testközpontú technikákkal
 

* a várandós konzultáció az egészségügyi rendszer által nyújtott várandósgondozást kiegészíti, de nem helyettesíti

Természetesen a fentiektől eltérő témákban is elképzelhető egyéni konzultáció, problémamegoldó, oknyomozó, tájékozott döntésekhez segítő beszélgetés.
Szolgálatunk kapcsolattartó telefonszáma itt is 30/4488444 (Nandu).

Így is lehet, ha hagyják... Kórházban, császármetszés utáni hüvelyi szülést követő második órában együtt a család a szülőszobán.